...
 Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από ατυχήματα: Συμβουλές για το σπίτι και το σχολείο

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από ατυχήματα: Συμβουλές για το σπίτι και το σχολείο

Παιδιά & Ατυχήματα: Μια διδακτική ιστορία! 

Ας το κάνουμε εικόνα: Η μικρή Μαρία έπαιζε στην αυλή του σπιτιού της, όταν ξαφνικά γλίστρησε και έπεσε από το μπαλκόνι. Η μητέρα της, που την παρακολουθούσε από το παράθυρο, έσπευσε να τη βοηθήσει, αλλά ήταν ήδη αργά. Η Μαρία είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, δεν γλίτωσε τα ατυχήματα.

Η ιστορία της Μαρίας είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και στα πιο ασφαλή περιβάλλοντα. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, είναι πιο ευάλωτα στα ατυχήματα, καθώς δεν έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 10.000 παιδιά κάτω των 18 ετών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω ατυχημάτων.

 

 

Τα πιο συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στα παιδιά είναι τα εξής:

Πτώσεις (35%)
Τραυματισμοί από αντικείμενα (20%)
Εγκαύματα (15%)
Ατυχήματα στο δρόμο (10%)
Δηλητηριάσεις (5%)

Η πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων είναι η καλύτερη λύση για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τραυματισμούς. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές για να κάνετε το σπίτι και το σχολείο του παιδιού σας πιο ασφαλές.

Μια οικογένεια απολαμβάνει στιγμές χαράς κι ασφάλειας αποφεύγοντας ατυχήματα.

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από ατυχήματα στο σπίτι

#1 Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν μόνα τους χωρίς επίβλεψη.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από ατυχήματα. Όταν τα παιδιά παίζουν μόνα τους, είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν, καθώς δεν μπορούν να αξιολογήσουν τους κινδύνους και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

#2 Απομακρύνετε από το πεδίο.    των παιδιών σας αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο.

Τα παιδιά είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έλκονται από αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτά, όπως φάρμακα, καθαριστικά, ηλεκτρικές συσκευές, χημικά, και άλλα.

#3 Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σκαρφαλώνουν σε ψηλά έπιπλα ή αντικείμενα.

Τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και τους αρέσει να σκαρφαλώνουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν.

#4 Βιδώστε τα έπιπλα και τα αντικείμενα που μπορούν να ανατραπούν.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! 

 

Τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα στο σπίτι για ατυχήματα!

Τα έπιπλα και τα αντικείμενα που μπορούν να ανατραπούν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, καθώς μπορεί να πέσουν πάνω τους και να τα τραυματίσουν. Βιδώστε τα έπιπλα και τα αντικείμενα στον τοίχο ή στο πάτωμα για να μην ανατραπούν.

#5 Χρησιμοποιήστε προστατευτικά κάγκελα στα μπαλκόνια και τις σκάλες.

Τα μπαλκόνια και οι σκάλες αποτελούν επικίνδυνα σημεία για τα παιδιά, καθώς μπορεί να πέσουν και να τραυματιστούν. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά κάγκελα για να εμποδίσετε τα παιδιά να πέσουν.

#6 Ασφαλίστε τις πρίζες και τα καλώδια.

Τα παιδιά μπορεί να βάλουν τα δάχτυλα ή άλλα αντικείμενα στις πρίζες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από ηλεκτροπληξία. Ασφαλίστε τις πρίζες με ειδικές καλύψεις και απομακρύνετε τα καλώδια από το πεδίο των παιδιών.

#7 Κρατήστε τα φάρμακα και τα καθαριστικά σε ασφαλές μέρος.

Τα φάρμακα και τα καθαριστικά αποτελούν κίνδυνο δηλητηρίασης για τα παιδιά. Κρατήστε τα σε ασφαλές μέρος, μακριά από το reach των παιδιών.

#8 Να είστε προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

 

Ασφάλεια παιδιού η λύση!

Η ασφάλεια παιδιού είναι ένα είδος ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει οικονομική υποστήριξη σε γονείς ή κηδεμόνες σε περίπτωση που το παιδί τους τραυματιστεί ή νοσηλευτεί λόγω ατυχήματος.

Τα προγράμματα ασφάλειας παιδιού συνήθως καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Πτώσεις
Τραυματισμοί από αντικείμενα
Εγκαύματα
Ατυχήματα στο δρόμο
Δηλητηριάσεις
Η ασφάλεια παιδιού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους γονείς, όπως:

Προστασία από οικονομικές απώλειες: Σε περίπτωση που το παιδί σας τραυματιστεί, η ασφάλεια παιδιού μπορεί να καλύψει το κόστος της νοσηλείας, των φαρμάκων, των θεραπειών, και άλλων εξόδων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να αποφύγουν οικονομικές δυσκολίες.
Ψυχολογική υποστήριξη: Η ασφάλεια παιδιού μπορεί να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και τους γονείς τους σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα ατυχήματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικό τραύμα.
Ειδικές παροχές: Μερικά προγράμματα ασφάλειας παιδιού προσφέρουν και άλλες παροχές, όπως ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση θανάτου του παιδιού, ή ασφαλιστική κάλυψη για τη φοίτηση του παιδιού σε πανεπιστήμιο.
Πώς να επιλέξετε πρόγραμμα ασφάλειας παιδιού

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ – ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ

 

Όταν επιλέγετε πρόγραμμα ασφάλειας παιδιού, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής:

Την ηλικία του παιδιού σας: Τα προγράμματα ασφάλειας παιδιού συνήθως προσφέρονται για παιδιά από 0 έως 18 ετών.
Την κάλυψη που χρειάζεστε: Διαβάστε προσεκτικά τις καλύψεις που προσφέρει κάθε πρόγραμμα, για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες σας.
Το κόστος: Τα προγράμματα ασφάλειας παιδιού διαφέρουν σημαντικά σε κόστος.
Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών σας

Εκτός από την ασφάλεια παιδιού, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα παιδιά σας από ατυχήματα.

Μάθετε στα παιδιά σας τους βασικούς κανόνες ασφαλείας: Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις, όπως να παίζουν κοντά σε δρόμους, να σκαρφαλώνουν σε ψηλά αντικείμενα, ή να βάζουν τα δάχτυλα ή άλλα αντικείμενα σε πρίζες.
Ελέγχετε το σπίτι σας για πιθανούς κινδύνους: Ελέγξτε το σπίτι σας για πιθανούς κινδύνους, όπως χαλασμένα έπιπλα, καλώδια που κρέμονται, ή επικίνδυνα αντικείμενα.
Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό και οργανωμένο: Ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά.
Πάρτε μαζί σας τα παιδιά σας όταν βγαίνετε έξω: Όταν βγαίνετε έξω με τα παιδιά σας, φροντίστε να τα κρατάτε υπό επίβλεψη.
Η ασφάλεια των παιδιών σας είναι η πιο σημαντική σας προτεραιότητα. Με τη βοήθεια ενός προγράμματος ασφάλειας παιδιού και με την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών, μπορείτε να βοηθήσετε να τα κρατήσετε ασφαλή.