Μην ασφαλίσεις το σπίτι σου! – 7 μύθοι για την ασφάλεια σπιτιού
Ασφάλεια σπιτιού κι όσα δεν ξέρεις ή έμαθες λανθασμένα
Το να έχεις ασφάλεια σπιτιού είναι μια καθαρά προσωπική σου απόφαση, κι όμως! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ωστόσο, εσύ δεν ασφαλίζεις το σπίτι σου. Το ποσοστό ασφάλισης κατοικίας στην χώρα μας είναι μικρό, περί 15%, και αυτό ενδεχομένως να αφορά συγκεκριμένους λόγους. Και δεν είναι ακριβώς λόγοι, αλλά μύθοι! “Είναι πολλά τα λεφτά”, “έλα μωρέ, σε εμένα θα συμβεί, με σπίτι μέσα σε πόλη”; “Παλιό είναι, τι να πάθει; Δεν θα το ασφαλίσω, άσε”… Είναι κάποιες από τις σκέψεις που κάνεις, αλλά κάνεις λάθος! Οπότε, αφού πιστεύεις ότι δεν είναι ανάγκη να ασφαλίσεις την οικία σου, γιατί να το κάνεις;
Τι θα έκανες, όμως, αν σου έλεγα ότι μια ασφάλεια σπιτιού, για παράδειγμα, είναι φθηνή; Ότι κάθε σπίτι χρίζει ασφάλισης, παλιό ή καινούργιο; Ότι είτε μένεις, είτε το νοικιάζεις, είναι σημαντικό να το ασφαλίσεις; Πάμε να σου καταρρίψω όλους τους μύθους, σήμερα, και να σκεφτείς αλλιώς! Φύγαμε!
1. Νοικιάζω, δεν έχω λόγο να το ασφαλίσω
Εδώ αξίζει να γίνει μια διευκρίνιση: Ναι μεν το οίκημα ανήκει στον ιδιοκτήτη και εκείνος έχει την ευθύνη να επιδιορθώνει κάτι που ίσως χαλάσει, να δώσει το πράσινο φως για τυχόν επεμβάσεις, και να αλλάξει κάτι που δεν λειτουργεί για το οίκημα. Αλλά το εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να ασφαλιστεί για περιπτώσεις πυρκαγιάς, πλημμύρας ή ληστείας. Καλού κακού ρώτησε κιόλας τον ιδιοκτήτη αν το έχει ασφαλίσει πριν το νοικιάσεις να είσαι καλυμμένος.
2. Το κόστος για την ασφάλεια σπιτιού
“Σε τόσο δύσκολες εποχές είναι να ξοεδύεις σε ασφάλειες”; Θα πεις! Κι όμως! Η ασφάλιση κατοικίας δεν κοστίζει όσο πιστεύεις και φοβάσαι. Αυτό που κοστίζει είναι η αδράνειά σου και το να μην το κάνεις. Στην πραγματικότητα η ασφάλεια σπιτιού μπορεί να κοστίζει όσο η ασφάλιση του αυτοκινήτου και πάλι ακόμα λιγότερα. Άσε που μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα ασφαλίζοντας το σπίτι σου και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το κτίριο και μάλιστα και για τον κίνδυνο φυσικών φαινομένων. Ψάξε το και διάλεξε το πιο οικονομικό πρόγραμμα που να σου ταιριάζει.
3. “Θα κάνω οικονομία, για να έχω χρήματα για ώρα ανάγκης”.
Λανθασμένη κι επικίνδυνη σκέψη. Αφορά την λεγόμενη “αυτασφάλιση”. Πρώτον, γιατί είναι μύθος η όποια εξοικονόμηση χρημάτων, πάντα μπορεί προκύψει κάποια έκτακτη ζημία ή δυσκολία, αφετέρου δεν μπορείς ποτέ να υπολογίσεις ποια ζημία θα αντιμετωπίσεις κι ιδίως μέσα στο σπίτι. Αν μάλιστα το σπίτι είναι κάποιας παλαιότητας, τότε θα χρειαστούν χρήματα για να καλύψει την όποια ζημία, που μέσω της ασφάλισης θα είχες καλύψει. Επομένως, για να μην αντιμετωπίσεις κάτι προ εκπλήξεως κι ανυπολόγιστο ως έξοδο, σκέψου την ασφάλεια σπιτιού ως την σωτήρια λύση.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
4. Ο νόμος ορίζει υποχρεωτική ασφάλεια σπιτιού
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως για παράδειγμα στην ασφάλεια αυτοκινήτου. Εκεί ο νόμος υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σε ασφάλιση. Η υποχρεωτική ασφάλεια σπιτιού επιβάλλεται μόνο από τράπεζα σε περίπτωση λήψης δανείου από τον καταναλωτή ώστε να είναι εξασφαλισμένη. Αν ήταν, άλλωστε υποχρεωτική η όποια ασφάλιση κατοικίας, πολλοί ιδιοκτήτες θα είχαν γλιτώσει το σπίτι τους από κάθε καταστροφή. Πάντως, το κόστος ασφάλειας είναι περίπου 0.80ε/τ.μ. διόλου απαγορευτικό και άκρως απαραίτητο, αν μας ρωτάς.
5. Με μια ασφάλεια σπιτιού, το ασφαλίζω όλο
Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά όχι δεν ισχύει. Με ένα ασφαλιστήριο δεν καλύπτεις την ασφάλεια του σπιτιού σου, ούτε ως προς όλες τις ζημιές και καταστροφές ούτε ως προς τους πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα, ένα ασφαλιστήριο πυρός καλύπτει μόνο την καταστροφή από ενδεχόμενη φωτιά. Οπότε, ναι μπορείς να διαλέξεις ένα πρόγραμμα ασφάλισης για όλες τις καταστροφές, αλλά να ψάξεις σωστά και προσεκτικά.
ΤΣΕΚΑΡΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ!
6. Πρέπει να ασφαλίσω το σπίτι μου σε χαμηλή αξία
Όχι! Η ασφάλεια σπιτιού δεν εφαρμόζεται σε άγνωστη ή τυχαία τιμή. Το σωστό και καλύτερο είναι να ασφαλίσεις το σπίτι σου στην εμπορική του αξία. Αν το σπίτι σου, για παράδειγμα, κόστιζε όταν το αγόρασες 150000 ευρώ και το έχεις ανακατασκευάσει και πλέον κοστίζει 120000 ευρώ, χίλιες φορές να το ασφαλίσεις για 120000 παρά στην αρχική του αξία, γιατί:
α) Αν το ασφαλίσετε στις 150000 θα υπάρξει υπερασφάλιση κι αυτό δε σας ευνοεί, αφού η ασφάλεια δεν σας καλύπτει. Αποζημιώνεστε με βάση την αξία ανακατασκευής, όχι με βάση την συνολική αξία και
β) Κινδυνεύετε να πληρώνετε στην αντίθετη περίπτωση υπερασφάλιστρα.
7. Πρέπει να πληρώσω πολλά, για να έχω την κάλυψη που θέλω
Όχι, και αυτός είναι ο τελευταίος, αλλά μεγαλύτερος μύθος στις ασφάλειες. Υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία οφείλεις να διερευνήσεις, ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος τι πρόκειται και σε ποιο βάθος χρόνου να πληρώσεις. Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες, που προσφέρουν πληθώρα προγραμμάτων, ώστε να έχεις αυτό που θέλεις. Διάλεξε πακέτο, όχι ό,τι προσφορά έχεις πρώτη.
Τελικά, να προχωρήσω σε ασφάλεια σπιτιού;
Αυτό δεν είναι απλά μια ερώτηση, που μάλιστα θα απαντήσουμε εμείς για εσένα. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσεις εσύ και να το σκεφτείς καλά. “Θα έχω ασφάλεια; Θα είναι καλύτερα η οικογένειά μου; Θα επενδύσω αντί να πετάξω τα χρήματα μου”; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει εσύ να τα απαντήσεις. Έπειτα, διάβασε όλους τους μύθους κι ανάλογα πράττεις. Εμείς εδώ, στην skylineinsurance οφείλουμε να σου πούμε όλα τα ενδεχόμενα και τις υπηρεσίες μας. Είμαστε δίπλα, ό,τι κι αν επιλέξεις.